Οι προτάσεις για τους χώρους – Κίνηση στη γειτονιά μας, ποδηλατόδρομοι

Κίνηση στη γειτονιά μας – ποδηλατόδρομοι

Η κίνηση στην πόλη μας χρόνο με το χρόνο δυσκολεύει. Η γειτονιά μας δεν ξεφεύγει από τον κανόνα αυτόν. Παρ’ όλα αυτά θα μπορούσαμε με συνδυασμένες λύσεις να την βελτιώσουμε χωρίς να προκαλέσουμε προβλήματα στη μετακίνηση.

Δεν χρειάζεται να κλείσουν ολόκληροι δρόμοι για να δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι. Μπορούμε να σχεδιάσουμε σε δρόμους μικρής κυκλοφορίας μια ενιαία αρτηρία που θα ενώνει τη γειτονιά μας απ’ άκρη σ’ άκρη αφήνοντας τους κεντρικούς αλλά και τους περισσότερους δρόμους της για χρήση από αυτοκίνητα ενώ ταυτόχρονα δημιουργούμε έναν άξονα για μετακίνηση αποκλειστικά με ποδήλατο.

Τα οφέλη είναι προφανή, εξοικειωνόμαστε με τη χρήση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης, αποφορτίζεται η κίνηση στους δρόμους, αφού όλο και περισσότεροι κάτοικοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση του μέσου αυτού αλλά και θα πείθονται για τα πλεονεκτήματα από τη χρήση του (π.χ. εξοικονόμηση κόστους καυσίμων κ.ά).

Σε συνδυασμό με τη δημιουργία σταθμών μετεπιβίβασης σε κεντρικούς σταθμούς της γειτονιάς μας (π.χ. σταθμούς μετρό) όπου θα υπάρχει και η δυνατότητα ενοικίασης ποδηλάτου, το μέσο θα γίνει δημοφιλές. Ακόμα και η γεωγραφική ιδιομορφία της πόλης μας (ανηφόρες) μπορεί να αντιμετωπισθεί με τη χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων καθιστώντας αυτό το μέσο μετακίνησης ελκυστικό.