ΟΚΑΝΑ

Σχετικά με το θέμα του ΟΚΑΝΑ, παρατίθενται οι εξής πληροφορίες για όλους όσοι ενδιαφέρονται για το θέμα :

Ο ΟΚΑΝΑ ιδρύθηκε με το ΦΕΚ 119 (1993). Με την υπουργική απόφαση (ΓΕΟ/25/6-4-95, ΦΕΚ 254 Β΄) προσδιορίστηκαν οι προδιαγραφές για την ίδρυση και τη λειτουργία Πειραματικών Προγραμμάτων Yποκατάστασης (ΠΠΥ). Με το ΦΕΚ 1603 τεύχος Β (2003) εγκρίθηκε ο εσωτερικός κανονισμός του ΟΚΑΝΑ, ενώ με το ΦΕΚ 434 τεύχος Β (2011) καθορίστηκε το πλαίσιο συνεργασίας του ΟΚΑΝΑ με το Υπ. Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης για την εφαρμογή προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στα σχολεία Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης. Μπορείτε να βρείτε όλα τα σχετικά ΦΕΚ από τη σελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου.

Πριν λίγο καιρό ετέθη το θέμα δημιουργίας Κέντρου Εκπαίδευσης του Οργανισμού στην περιοχή του Νέου Κόσμου (Ευδόξου 25).
Με επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Αθλητικού Συλλόγου “ΠΡΩΤΕΑΣ”, στις 26-5-2011, η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κα. Μαλλιώρη διαβεβαιώνει :

“Όσον αφορά στο 1ο θέμα που τίθεται στην επιστολή σας, ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών δηλώνει σαφώς ότι το κτήριο της οδού Ευδόξου 25 στο Νέο Κόσμο δεν θα χρησιμοποιηθεί ως κέντρο απεξάρτησης, ως διοικητικές υπηρεσίες προς εξαρτημένους και απεξαρτημένους πολίτες ούτε ως κέντρο εκπαίδευσης εξαρτημένων ή απεξαρτημένων πολιτών.”
Δείτε όλη την επιστολή εδώ.

Συνοψίζονται λοιπόν οι εξής πληροφορίες :

Τον Οκτώβριο που μας πέρασε υπήρξε ανακοίνωση για μετακίνηση του ΟΚΑΝΑ σε 17 νοσοκομειακές μονάδες πανελλαδικά. Στην Αττική σύμφωνα με την ανακοίνωση θα δημιουργούνταν 4 μονάδες στα νοσοκομεία ΕΛΠΙΣ, ΚΑΤ, στο ΚΥ Περιστερίου που υπάγεται στο Αττικό Νοσοκομείο και τέλος στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Τον Οκτώβρη του 2010 ανακοινώθηκε ότι μέσα στο επόμενο 6μηνο θα δημιουργούνταν αυτές οι μονάδες. Το 6μηνο έχει παρέλθει και τίθεται το ερώτημα έχουν δημιουργηθεί οι λειτουργούν οι σχετικές υποδομές στα Νοσοκομεία; Επίσης σε σχέση με αυτό το δεδομένο από έναν έλεγχο που έγινε παρατίθενται τα εξής :

  1. Οι Δήμοι Δυτικής Αθήνας δήλωσαν την αντίθεσή τους στις 16 Μαρτίου 2011 σε συνεδρίαση που συμμετείχαν οι  Δήμαρχοι Αιγάλεω και Κορυδαλλού, ο Αντιπεριφερειάρχρης Δυτικού Τομέα και ο Αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου για τη δημιουργία σχετικής υποδομής στο Νοσοκομείο Αγίας Βαρβάρας. Μπορείτε να δείτε σχετικά εδώ.
  2. Υπάρχει επερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Λάμπρου Μίχου (δείτε εδώ) σχετικά με την χρησιμότητα της μεταφοράς του ΟΚΑΝΑ στο Αττικό Νοσοκομείο και επίσης σε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαϊδαρίου στις 23/5/2011 εκφράζεται η ανησυχία και η αντίδραση στην πιθανότητα μεταφοράς μονάδας στο Αττικό Νοσοκομείο.
  3. Τέλος για το Νοσοκομείο ΚΑΤ σήμερα 1/6/2011 έγινε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Κηφισιάς (δείτε εδώ)  όπου συζητήθηκε το θέμα για να ληφθεί απόφαση. Παρ’ όλα αυτά ο Δήμαρχος έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του (δείτε εδώ).

Επισημαίνονται τα εξής:

1. Οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνει το Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ, αυτή δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τα επόμενα Δ.Σ, συνεπώς η χρήση του κτηρίου μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή.

2. Σύμφωνα με τον νεώτερο Κανονισμό Λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ (ΦΕΚ 1603 τεύχος Β) δεν προβλέπεται πουθενά η δημιουργία εκπαιδευτικού κέντρου για εκπαιδεύσεις επιστημονικού προσωπικού. Βέβαια στο ΦΕΚ ίδρυσης του ΟΚΑΝΑ στο Άρθρο 8 αναφέρεται ότι ο ΟΚΑΝΑ καταρτίζει προγράμματα για πρόληψη της διάδοσης και της χρήσης Ναρκωτικών και στην παράγραφο ε. αναφέρεται ότι μπορεί να ιδρυθεί Σχολή επιμόρφωσης ειδικευμένων στελεχών, όμως αυτό δεν αναφέρεται πουθενά στον μετέπειτα Κανονισμό Λειτουργίας.

Τίθενται λοιπόν τα εξής ερωτήματα :

1. Υπάρχουν οι σχετικές πιστώσεις για τη δημιουργία και τη λειτουργία του εκπαιδευτικού κέντρου και αν ναι είναι άμεσα διαθέσιμες;

2. Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, για πόσα χρόνια προβλέπεται να υπάρχει σχετική χρηματοδότηση λειτουργίας του εκπαιδευτικού κέντρου;
Ας μην ξεχνάμε το πρόσφατο γεγονός συγχώνευσης εκπαιδευτικών φορέων δημοσίων οργανισμών με αιτιολογία τον περιορισμό του κόστους, συνεπώς κάτι τέτοιο τώρα δεν θα ήταν σπατάλη; Κατά τη γνώμη μου βέβαια σίγουρα δεν θα ήταν σπατάλη αλλά προκειμένου να εξαλειφθούν οποιαδήποτε ψήγματα αμφιβολίας από τους κατοίκους καλό θα ήταν να υπάρχει και σχετική επίσημη διαβεβαίωση από το κράτος και όχι μόνο από τον ΟΚΑΝΑ.
Εφιστώ δε την προσοχή στο γεγονός ότι για την επιστημονική κατάρτιση προσωπικού των δημοσίων και όχι μόνο οργανισμών υπάρχει ήδη το ΕΚΚΔΑ, το ΙΝΕΠ και το Κοινωνικό Πολύκεντρο.

Για όλα τα παραπάνω οι κάτοικοι αναμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις, δεσμεύσεις και πρωτίστως πράξεις ώστε να μην υπάρχει καμια αμφιβολία για το θέμα. Ο μοναδικός και κύριος λόγος που τίθενται υπ’ όψιν σας όλα τα παραπάνω είναι ότι η ανθρώπινη προσωπικότητα και αξιοπρέπεια είναι απολύτως σεβαστή  και στην περίπτωσή μας είναι καλό αυτή εδώ η στιγμή να αποτελέσει την αφορμή για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών αποτελεσματικά μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος με τη δημιουργία υποδομών σε όλα ανεξαιρέτως τα Νοσοκομεία της χώρας με την ταυτόχρονη παροχή ψυχολογικής στήριξης. Εν ανάγκη ας διατεθούν τα σχετικά κονδύλια -εάν τελικά υπάρχουν- σε αυτήν την δράση.

Η απόπειρα αποκέντρωσης σε ολιγάριθμες μονάδες αποτελεί αποσπασματική λύση και συνεπώς αναποτελεσματική. Εκτός των άλλων όπως έχει αποδειχθεί επιβαρύνει με αρνητικές εξωτερικότητες τους κατοίκους των περιοχών ακριβώς επειδή ο μικρός αριθμός εξυπηρέτησης κρίνεται ως ανεπαρκής.

Περιμένα τα δικά σας σχόλια στο email μου (theopisti.sakellariou@gmail.com) ή πατήστε εδώ για να δημοσιεύσετε το σχόλιό σας.

Θα σας ενημερώνω από εδώ για οτιδήποτε προκύπτει σχετικά

Πέπη Σακελλαρίου


6 comments

 1. Η -το όνομα αφαιρέθηκε από την κάτοχο του blog- (του ΟΚΑΝΑ) έχει μηνιαίο μισθό 4.200 ευρώ + οικογενειακές παροχές + επιδόματα εορτών και αδείας (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 544/31-12-2008) συν όσα άλλα καθαρίζει από τη συμμετοχή της σε διάφορα ΔΣ και επιτροπές (πχ ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ).

  Για να μην έχουμε αυταπάτες…

  • Αγαπητέ/ή συμπολίτη,
   κατέβασα το ΦΕΚ που υποδεικνύετε αλλά ΔΕΝ βρήκα πουθενά αυτό που ισχυρίζεσθε (δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα της), οπότε φαντάζομαι πως ούτε και όλα τα υπόλοιπα που αναφέρετε ισχύουν.
   Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων εις βάρος οποιουδήποτε προσώπου το μοναδικό αποτέλεσμα που επιφέρει είναι να στρέφονται (οι κακές εντυπώσεις) εναντίον αυτού που κάνει το σχόλιο.
   Συνεπώς θα σας παρακαλούσα να εκφράζετε την διαφωνία σας ή την συμφωνία σας (όσον αφορά στο θέμα μας για τη δημιουργία του εκπαιδευτικού κέντρου του ΟΚΑΝΑ) με επιχειρήματα, ώστε να μπορεί να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και όχι διχαστικά.
   Την κυρία που αναφέρετε δεν την γνωρίζω προσωπικά, όμως με αφορμή το σχόλιό σας θα ήθελα να τονίσω ότι τους ανθρώπους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ένα τόσο δύσκολο και βαθειά ανθρώπινο πρόβλημα -όπως είναι τα ναρκωτικά- είναι καλύτερα να τους δείχνουμε με τα επιχειρήματά μας εναλλακτικές που έχουν ως στόχο όχι να “φύγει απ’ το κεφάλι μας” το πρόβλημα κι ας πάει όπου αλλού θέλει, αλλά εναλλακτικές που τελικά λύνουν με τον καλύτερο τρόπο και με τον μέγιστο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια το θέμα των ναρκωτικών.
   Όσον αφορά στον ΟΚΑΝΑ του Ν. Κόσμου οι διαβεβαιώσεις είναι ότι εκεί θα δημιουργηθεί εκπαιδευτικό κέντρο.
   Εμείς -ως σύμβουλοι της κοινότητας- που πρωτίστως υπηρετούμε τους συμπολίτες μας που κατοικούν στην περιοχή- θέσαμε τους προβληματισμούς μας και τα ερωτήματά μας στα οποία και περιμένουμε απάντηση από τον ΟΚΑΝΑ.
   Αμέσως μόλις λάβουμε απαντήσεις, θα σας ενημερώσουμε άμεσα μέσα από αυτό το χώρο επικοινωνίας.

 2. Εξαιρετική η έρευνά σας!
  Νομίζω πως καλύτερα θα ήταν να γίνει το εκπαιδευτικό κέντρο του ΟΚΑΝΑ ΑΦΟΥ προηγουμένος λειτουργήσει σε ΟΛΑ τα νοσοκομεία η χορήγηση μεθαδόνης.

 3. Δυστυχώς και στη περίπτωση τωου ΟΚΑΝΑ, όπως και των σκουπιδιών και πλήθος άλλων κοινωνικών θεμάτων, η στάση του νεοέλληνα είναι να διώξουμε το θέμα από τη γειτονιά μας και να πάει όπου άλλου. Προσχηματικές δικαιολογίες υπάρχουν πάντα (περιβαλλοντικοί – αρχαιολογικοί λόγοι, συνωμοσιολογία, κοινωνικοί λόγοι κλπ).
  Κατά τη γνώμη μου, ο ΟΚΑΝΑ εκτελεί σοβαρό κοινωνικό έργο και θα πρέπει να τον αφήσουμε να λειτουργήσει, απρόσκοπτα, μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του.
  Ας κρίνουμε το αποτελεσμα. Αν κάποιοι θεωρούν ότι απέτυχε στο έργο του, να παρουσιάσουν στοιχεία και να ζητήσουν τη κατάργηση του. Ειναι απογοητευτική η στάση των Δήμων της Αττική, που αρνούνται ακόμα και τη λειτουργία μονάδων για τοξικοεξαρτημεώνων μέσα σε νοσοκομεία. Ειμαστε τελικά τόσο ακραία συντηρητική κοινωνία καχύποπτη, φοβική και μη ανεκτική σε οτιδήποτε διαφορετικό?
  Λεω ΝΑΙ χωρίς περιστροφές στην αποκέντρωση των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ, γιατί τα ναρκωτικά είναι ένα πρόβλημα που αφορά τη κοινωνία μας και χρειάζεται να βρούμε λύσεις μέσα στη γειτονιά μας και όχι κάπου αλλού. Μήπως να πάμε τους τοξικομανείς στη Μακρόνησο για να έχουμε την ησυχία μας???? ΟΧΙ μόνο κριτική. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ!!

 4. Πολύ καλή και περιεκτική παρουσίαση του θέματος του ΟΚΑΝΑ.
  Συμφωνώ με την απόφαση της κοινότητας και περιμένω τις επίσημες διαβεβαιώσεις.
  Μαρία

  • Και εμείς περιμένουμε συγκεκριμένες τοποθετήσεις από τους επίσημους φορείς για τα ερωτήματα που έθεσε το συμβούλιο


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s