Θα το κάνει κάποιος άλλος …

Be-the-change-you-wish-to-see-in-the-world-Gandhi-quote

Ευχαριστώ για τις σκέψεις σας και για το διάλογο που κάνουμε -έστω και μέσω email.

Το παρακάτω κείμενο το στέλνει ένας συμπολίτης μας, ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, και το αναδημοσιεύω εδώ μιας και αυτή η σελίδα είναι και δικό σας βήμα.

ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ.

……..Έχουμε δηλαδή πολίτευμα, το οποίο δεν αντιγράφει τους νόμους άλλων, μάλλον δε εμείς οι ίδιοι είμαστε υπόδειγμα σε μερικούς παρά μιμούμαστε άλλους. Και ονομάζεται μεν δημοκρατία, γιατί η διοίκηση είναι στα χέρια των πολλών και όχι των ολίγων. Όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα έναντι δε των νόμων στις ιδιωτικές τους διαφορές, ενώ ως προς την θέση τους στον δημόσιο βίο κάθε ένας, ανάλογα με την επίδοση σε κάποιο τομέα, προτιμάται για ένα από τα δημόσια αξιώματα, και όχι από την πολιτική του παράταξη όσο από την αρετή του, ούτε εξαιτίας της φτώχειας, ενώ έχει την ικανότητα να παράσχει κάποια υπηρεσία στην πατρίδα του, εμποδίζεται από το γεγονός ότι είναι άγνωστος………

Αυτά (και πολλά άλλα) λέει ο Περικλής στον «ΕΠΙΤΑΦΙΟ» λόγο του που ΠΡΕΠΕΙ να τον ΞΑΝΑδιαβάσουμε και να ΞΑΝΑθυμηθούμε πόσο απομακρυνθήκαμε από τις αρχές αυτές και ΠΟΥ ΦΘΑΣΑΜΕ ΜΙΜΟΥΜΕΝΟΙ τους «βαρβάρους» οι οποίοι ακόμη και σήμερα προστρέχουν στην δική μας κληρονομιά για να πετύχουν ΟΛΑ ΟΣΑ εμείς ζηλεύουμε.

Θεωρούμε «ΜΟΝΤΕΡΝΟ» και «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ» κάθε τι που εφαρμόζεται «ΕΞΩ». Ξεχνάμε όμως ότι αυτοί έχτισαν ΟΛΑ ΟΣΑ έχουν, εκπαιδεύοντας τα «ΑΤΟΜΑ» με τις δικές μας αξίες και συστήματα, πράγμα που εμείς αποφεύγουμε να κάνουμε.

Πολλές φορές θυμόμαστε το Νόμο, την νομιμότητα, το καθήκον και τις υποχρεώσεις προς το κοινωνικό σύνολο (το κράτος) αλλά ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ. Θεωρούμε υποχρέωση του «ατόμου» να σέβετε τους νόμους αλλά ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ. Απαιτούμε την εφαρμογή του Νόμου αλλά από τους άλλους, ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ.

«Τώρα μιλάμε για σένα» έλεγε η Καραγιάννη στην κινηματογραφική «ΝΥΧΤΑ ΓΑΜΟΥ». Έτσι όμως ο Νόμος δεν εφαρμόζεται για κανένα.

Όλοι έχουμε την τάση να αδιαφορούμε για τα κοινά, τη Δημόσια περιουσία, την εκτέλεση των υποχρεώσεων των Δημοσίων υπαλλήλων και οργανισμών, υπηρεσιών κλπ, έχοντας πάντα την ΑΠΑΙΤΗΣΗ να το κάνει κάποιος άλλος (υπεύθυνος ή μη).

Μας αρέσει η καθαριότητα αλλά δεν «καταγγέλλουμε» τον υπεύθυνο καθαριότητος, όταν αδιαφορεί. ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ.

Μας αρέσει η περιποίηση και συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων αλλα δεν καταγγέλλουμε στους υπευθύνους τις καταστροφές που κάνουν κάποιοι «βάνδαλοι». ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΛΟΣ.

Μας αρέσει που ο Δήμος (δηλ. εμείς) ίδρυσε και λειτουργεί ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΝΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ, δημοτικά ιατρεία πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Δεν καταγγέλλουμε όμως τους επίορκους (Δημοτικούς υπαλλήλους ή Συμβεβλημένους γιατρούς) οι οποίοι δεν εκτελούν όπως πρέπει τα καθήκοντα που ανέλαβαν. ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ.

Σαν πολίτες δεν θεωρούμε υποχρέωσή μας να «καταγγείλλουμε» την παρανομία ή παρατυπία, είτε μας αφορά άμεσα είτε όχι. Αυτό είναι ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΛΛΟΥ.

Σκεφθείτε πόσο καλύτερη θα ήταν η κοινωνία και η ζωή μας , αν ο καθένας μας απαιτούσε από τον εαυτό του να είναι υπεύθυνος και να ενδιαφέρεται για τα κοινά.

Σκεφθείτε και αναλάβετε ο καθένας τις ευθύνες του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Μην επιτρέπετε σε λίγους να «καταδυναστεύουν» τους πολλούς με την συμπεριφορά τους.

Η καταστροφή της δημόσιας περιουσίας αφορά όλους.

ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ !!!!!!!!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s