ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

Αγαπητοί γείτονες και φίλοι,

συνήθως μιλάμε πάντα γι’ αυτά που πρέπει να γίνουν και πολύ καλά κάνουμε.

Είναι όμως πολύ σημαντικό και μας αφορά άμεσα να κάνουμε που και που έναν μικρό απολογισμό και συνήθως αυτό γίνεται προς το τέλος κάθε περιόδου.

Δεν θα σας κουράσω με αναλυτικά στατιστικά στοιχεία του Δήμου, που τις πιο πολλές φορές μπερδεύουν παρά ξεκαθαρίζουν τα πράγματα, είναι όμως μέγιστη υποχρέωση να θέτουμε υπ’ όψιν σας κάθε σημαντική πτυχή της λειτουργίας του.

Στο Δήμο έχει γίνει μια πολύ σημαντική αθόρυβη προσπάθεια να συμμαζευθούν τα οικονομικά μας. Δίδεται μεγάλη έμφαση στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του, στην κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και τον περιορισμό της σπατάλης και των στοιχείων αδιαφάνειας που υπήρχαν. Ενδεικτικά -και στο κλίμα των ημερών- αναφέρω ότι για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις φέτος ξοδεύθηκαν μόνο 200.000 ευρώ συνολικά για το Δήμο 10 φορές λιγότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στην ίδια βάση, ο Δήμος με αξιοποίηση και κυρίως με συνεργασία και βοήθεια του πολύ έμπειρου προσωπικού που διαθέτει, εξοικονομεί χρήματα από δράσεις όπως :

  • δημιουργία νέας διαδραστικής σελίδας (πολύ καλύτερης κατά την άποψή μου)
  • κλάδευση ψηλών δένδρων αφενός για να επιτευχθεί φυτική αναγέννηση αφετέρου για λόγους ασφάλειας (απρόσκοπτος φωτισμός)
  • αναμόρφωση πλατειών όπου οι εργασίες γίνονται εξ ολοκλήρου από τη Διεύθυνση Κηποτεχνίας και Πρασίνου

Παρόλο που υπάρχει δραστική μείωση των εσόδων του Δήμου, έχουν γίνει αιματηρές οικονομίες και έχουν εξοικονομηθεί δαπάνες της τάξης του 28%. Ενδεικτικά αναφέρεται η τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλεται από κοινού με τους εργαζομένους του 9,84 για την εξυγίανση και τη διατήρηση του σταθμού.

Η Δημοτική αρχή έχει ξεκινήσει πραγματικό αγώνα για να εξασφαλίσει πόρους από το Ευρωπαϊκά Προγράμματα που θα τους διαθέσει για την βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.

Θέματα όπως : η βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, το μοντέλο κατανάλωσης και παραγωγής ενέργειας, οι αστικές αναπλάσεις, η κοινωνική συνοχή είναι στην κορυφή της ατζέντας.

Ήδη για τη βιώσιμη μετακίνηση και την εξοικονόμηση ενέργειας στην πόλη μας, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με την ΡΑΕ με στόχο τη διερεύνηση των ευκαιριών για εξοικονόμηση ενέργειας μέσω εφαρμογής ανανεώσιμων πηγών προκειμένου να καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια, να διασφαλισθεί η προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας και να υπάρξει προστασία από κινδύνους που δημιουργούνται από ενεργειακές δραστηριότητες. Είναι πολύ σημαντική η κινητοποίηση των ιδιωτών (Nissan A.E. Θεοχαράκης) που θα παράσχουν στο Δήμο πληροφορίες, ιδέες και γνώσεις για την ηλεκτροκίνηση.

Το συμμάζεμα των οικονομικών και η αποτελεσματικότερη συνεργασία με το ανθρώπινο δυναμικό εξυπηρετεί και έναν από τους κύριους στόχους του Δήμου, την αύξηση των δράσεών μας για την κοινωνική συνοχή τόσο στο επίπεδο της στήριξης της οικογένειας, με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολικά κτήρια και τις λέσχες φιλίας, όσο και στο επίπεδο των σκληρά δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας, με τα προγράμματα συσσιτίων και ευρύτερης στήριξης απόρων και αστέγων. Έτσι, την ώρα που τα έσοδα μειώνονται, λόγω ύφεσης, και τα νέα για τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 δεν είναι ευχάριστα, η κύρια φροντίδα είναι να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό «μαξιλάρι», ώστε να μην αποστούμε ούτε χιλιοστό από την κοινωνική αποστολή του Δήμου.

Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμη και ούτε ο χρόνος, ούτε οι συνθήκες, είναι σύμμαχοί μας. Όμως έχουμε το πλεονέκτημα του οράματος, της συνεργασίας, της βούλησης και της λογικής. Ελπίζουμε ότι τα μικρά ή μεγάλα –αλλά σταθερά– βήματά μας φέρνουν τους πρώτους καρπούς και προσδοκούμε σε πολύ περισσότερους για τη συνέχεια.

Ο Δήμος, το Δ.Σ. της κοινότητας μας και εγώ προσωπικά, σας ευχόμαστε Καλές Γιορτές και είθε ο Νέος Χρόνος να μας φέρει λίγη περισσότερη ανθρωπιά…

Πέπη Σακελλαρίου


One comment

  1. Pingback: ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ « NEOΣ ΚΟΣΜΟΣ- ΑΤΗΕΝS


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s