ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

Ο ελεύθερος χρόνος αποτελεί μέγιστη αξία σήμερα για τους περισσότερους. Η αξιοποίησή του είναι ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν. Βέβαια, ορισμένες ομάδες έχουν λιγότερα αποθέματα ελεύθερου χρόνου και επομένως μεγαλύτερες ανάγκες από τους υπόλοιπους. Και βεβαίως μεταξύ αυτών, αναφέρομαι κυρίως στις μητέρες της γειτονιά μας.
Η πρόταση που παρουσιάζεται στη συνέχεια, έχει ως στόχο τη διασφάλιση όλων εκείνων των προϋποθέσεων, που θα παρέχουν σε όλες τις μητέρες που διαμένουν στη 2η Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων, τη δυνατότητα φύλαξης των παιδιών τους κατά τις απογευματινές ώρες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου! Σε καθημερινή βάση, αλλά και τα Σαββατοκύριακα! Η πρόταση αυτή είναι το αποτέλεσμα σκέψεων που ωρίμασαν, μετά την ανταλλαγή απόψεων με πολλούς από εσάς, με αφορμή την επικοινωνία μαζί σας κατά την προεκλογική περίοδο των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών.
Είναι μια ιδέα που προωθεί τη συλλογικότητα και ενεργοποιεί τα συναισθήματα της κοινότητας και της έννοιας του “κοινού αγαθού” ανάμεσα στους κατοίκους, θέτοντας τις βάσεις για την περαιτέρω ενδυνάμωσή τους.
Μια ιδέα, στην οποία σκοπεύω να αφιερώσω το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών μου -εάν μου δοθεί η ευκαιρία να συμμετέχω στο συμβούλιο της αντίστοιχης σχολικής επιτροπής-  προκειμένου να καταστεί πραγματικότητα.
Και μπορεί μεν ορισμένοι κυρίως “έξω από το χορό”, να πουν ότι η επέκταση της λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών κατά τις απογευματινές ώρες της ημέρας -αλλά και τα Σαββατοκύριακα- καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, δεν αντιμετωπίζει παρά μόνον μια “δευτερεύουσα” ανάγκη για τις μητέρες, όπως θεωρούν τη φύλαξη των παιδιών για λίγες ώρες σε κάποιο εξειδικευμένο χώρο με κατάλληλους ανθρώπους.
Κάνουν μεγάλο λάθος!
Γιατί δεν μιλάμε μόνον για το γεγονός ότι προσφέρεται στη μητέρα λίγος πολύτιμος, χωρίς έγνοιες ελεύθερος χρόνος για να τον αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο που θεωρεί η ίδια!
Το σημαντικότερο και ουσιαστικότερο απ’ όλα, είναι τα οφέλη που θα προκύψουν για τα παιδιά, με τη συμμετοχή τους σε διαδικασίες κοινωνικοποίησης μέσω της δημιουργικής -και ασφαλούς- ενασχόλησής τους με εκπαιδευτικά παιχνίδια. Και το κυριότερο, αυτό θα συμβαίνει έξω και μακριά από το συνήθως μίζερο και πιεστικό λόγω των υποχρεώσεών τους σχολικό περιβάλλον.
Το τελικό ζητούμενο, είναι η λειτουργία των Σταθμών με υψηλά πρότυπα εκπαίδευσης και η δημιουργία κλίματος συναισθηματικής ασφάλειας και σιγουριάς για τη σταδιακή κατάκτηση της αυτογνωσίας και αυτονομίας των παιδιών.
Η πρόταση απευθύνεται σε όλες τις μητέρες που κατοικούν στη 2η Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων και έχουν παιδάκια ηλικίας από 3 έως και 6 ετών, καθώς και σε εκπαιδευτικούς της 2ης Κοινότητας που επιθυμούν να απασχοληθούν σε αυτό.

Η υλοποίηση της πρότασης είναι αναγκαίο να γίνει σε διαδοχικές φάσεις. Η πρώτη φάση -που ξεκινάει από τώρα και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του Ιουνίου- περιλαμβάνει την καταγραφή των αιτημάτων, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη μελέτη βιωσιμότητας του προγράμματος (αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα), έτσι ώστε στην αμέσως επόμενη φάση να  ζητήσουμε να αξιοποιηθούν “πιλοτικά” οι τρείς (3) πρώτοι Παιδικοί Σταθμοί (ένας στο Παγκράτι, ένας στον Αγ. Αρτέμιο και ένας στον Ν. Κόσμο).

Όσες μητέρες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο προτεινόμενο πρόγραμμα, όπως και όσες/οι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να απασχοληθούν σε αυτό, μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα αίτησης που θα βρείτε ακριβώς δίπλα από το κείμενο που διαβάζετε.
Τέλος, κύρια προϋπόθεση για την επιτυχία της πιλοτικής φάσης του εγχειρήματος όπως και για την εξέταση των πιθανοτήτων επέκτασής του, αποτελεί η συμμετοχή όλων σας με στόχο την από κοινού διαμόρφωση των προϋποθέσεων λειτουργίας των Σταθμών.
Σας προσκαλώ να διατυπώσουμε μαζί τις σκέψεις μας, τις προτάσεις μας, τις ιδέες μας και να δούμε αν μπορούμε όλοι μαζί, να καταφέρουμε κάτι θετικό για μια από τις σημαντικότερες -και σίγουρα πολλαπλά επιβαρυμένες- ομάδες πληθυσμού της κοινότητάς μας, τις ΜΗΤΕΡΕΣ.